Macao v plnom rozkvete

článok publikovaný na - Macao v plnom rozkvete

Posledný výbežok bývalej portugalskej koloniálnej ríše je dnes v plnom rozkvete. Macao je od 20.decembra 1999 jednou z osobitných administratívnych oblastí Čínskej ľudovej republiky. Pred týmto dátumom bolo Macao spravované Portugalskom vyše 400 rokov a je považované za prvý prístav a poslednú európsku kolóniu v Číne.

Macao   Macao, domovom obrázku je Wikipédia

Oficiálny názov : Anmen
Rozloha v km2 : 28,3
Počet obyvateľov : 541 200
Hlavné mesto : Macao
Politický systém : špeciálna autonómna oblasť ČĽR
Mena : macauská pataca
Jazyk : čínština, portugalčina, angličtina


Bývalá portugalská enkláva Macao na pobreží Číny udivuje niekoľkými protikladmi. Aj keď 95 % obyvateľov sú Číňania, všade je vidieť portugalský kultúrny vplyv. Niekedy sa čínske a portugalské tradície obdivuhodným spôsobom miesia a vzniká nový a unikátny kultúrny fenomén.

Macao leží na poloostrove vybiehajúcom z čínskej provincie Guangdong a na dvoch malých ostrovčekoch Taipy a Colôane , ktoré sú spojené komunikáciou vedúcou po hrádzi a cez most. V krajine nieje letisko, takže väčšina návštevníkov prichádza trajektom cez Hongkong, ktorý sa nachádza 70 km na východnom brehu ústia Perlovej rieky, na opačnom brehu.

Macao je územie s najvyššou hustotou zaľudnenia na svete, žije tu takmer 19.000 ľudí/km2. Od roku 1521 využívali Portugalci Macao ako obchodnú stanicu. Roku 1557 ho obsadili a naďalej užívali ako základňu pre obchod a misionársku činnosť v Číne. Roku 1885 Čína formálne uznala portugalskú správu tohto územia, ktorá tak trvala až do roku 1974, kedy bolo Macao definované ako čínske územie pod portugalskou správou.

Roku 1987 Portugalsko súhlasilo s navrátením územia Číne. Bol určený oficiálny termín odovzdania 20. dec.1999 a učinené opatrenia, ktoré majú zaistiť autonómiu Macaa vrátane práva obyvateľov voliť svojich miestnych zástupcov a slobodne cestovať. Číňania sa taktiež zaviazali rešpektovať miestnu kultúru, hospodársky a sociálny systém na 50 rokov od začiatku čínskej vlády. Funguje princíp jedna krajina dva sstémy. Čína zabezpečuje zahraničnú politiku a obranu, inak má územie Macao vysoký stupeň autonómie.

Macao nebolo nikdy schopné súperiť s obchodne vyspelým Hongkongom a veľa rokov zostávalo vzdialeným a zabudnutým výbežkom s hospodárstvom založeným na hazardných hrách. Ale v polovici 70. rokov sa z Macaa stalo prosperujúce priemyselné a obchodné stredisko. Vyrábajú sa tam hračky, konfekcia, umelé kvetiny a ohňostroje, všetko veľmi lacno, pretože mzdy tisícok utečencov z Číny sú nízke. Recept na úspech je podobný, aký používa Hongkong. Lacná pracovná sila, nevídaná pracovitosť, ochota pracovať nepretržite, jednoduché výrobky vyrábané vo veľkom.

Mapa Macao


Zväčšiť mapu Macao

Nepriateľom rozvoja cestovného ruchu v tejto oblasti je pomerne vysoká zločinnosť, v krajine vládnu gangy ovládajúce kasína a značnú časť obchodnej činnosti. Macao je malá trhová ekonomika, veľmi otvorená a liberálna, s voľným pohybom kapitálu, ktorý vyplýva z dlhej histórie slobodného prístavu. Oficiálna mena používaná v Macao je Pataca s väzbou na HongKongský dolár. Macao je súčasťou Svetovej obchodnej organizácie. Dôležitosť majú textilný priemysel a výroba ohňostrojov, hračky, elektronické výrobky, batérie a umelé kvety, bankovníctvo a stavebníctvo.

Vláda má pred sebou viacero problémov najmä v sociálnej oblasti, kde systém zaostáva za svetovými priemermi. Úroveň gramotnosti sa má zvýšiť nové opatrenia v oblasti bezplatného školstva pre deti od 5 do 15 rokov. Vysoké školstvo je zastúpené univerzitou, ktorej úroveň sa neustále zlepšuje. V oblasti zdravotníctva disponuje Macao tromi lôžkami, dvoma doktormi a dvoma sestrami na tisíc obyvateľov, čo je tiež pod európsky priemer, aj keď na Áziu slušný výsledok. Dôležitosť zdravia a vzdelania v časoch neustále sa objavujúcich nových technológií, počítačov sú pre schopnosť naďalej udržateľnej vysokej produkcie miestneho obyvateľstva nevyhnutné.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Odkazy (http) v komentároch uvážime.